Powrót z uczelni i znajome uczucie ściskania w brzuchu... Pospiesznie zjedzone śniadanie i przekąska w ciągu dnia z pewnością nie wystarczyły, czuję jak mój wskaźnik energii gwałtownie spada... Houston, mamy problem!
Szybki remanent lodówki i kuchennych szafek... Mam!
Makaron z kremowym pesto - szybki do zrobienia, pyszny i co ważne - sycący, genialnie pachnący. Polecam wszystkim miłośnikom bazylii i nie tylko!
Szybki remanent lodówki i kuchennych szafek... Mam!
Makaron z kremowym pesto - szybki do zrobienia, pyszny i co ważne - sycący, genialnie pachnący. Polecam wszystkim miłośnikom bazylii i nie tylko!
Składniki (dla dwóch bardzo głodnych osób lub trzech nieco mniej ;]):
- 220 g makaronu spaghetti
- 135 g kremowego serka
- 3/4 słoiczka zielonego pesto (ok. 100 g)
- łyżka oliwy
- łyżka pokrojonych oliwek
- łyżka posiekanej bazylii
- parmezan do posypania
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zachować jej ok. 1/2 szklanki. W małym rondelku wymieszać serek, pesto i oliwę, dodać trochę wody z gotowania makaronu, podgrzać na małym ogniu mieszając. Makaron wymieszać z sosem, dodać oliwki. Resztą wody można regulować gęstość sosu. Całość chwilę gotować, ciągle mieszając. Podawać z listkami świeżej bazylii, posypać parmezanem.
mniam,mniam :d
OdpowiedzUsuńTo ulubione danie mojego synka! Mały słoiczek z zieloną zawartością, a ile daje radości!Ostatnio coraz rzadziej korzystam z gotowego pesto, bo odkąd zrobiłam je samodzielnie, nie chcę żadnego innego:-)
OdpowiedzUsuńTak, "słoiczkowe" pesto nie może równać się z domowym :) Ale w sytuacji kryzysowej jak najbardziej można posłużyć się dobrym ze słoiczka. Niedługo zamieszczę przepisy na domowe pesto, pozdrawiam! :)
UsuńNo u mnie to chyba byłoby odwrotnie, po zjedzeniu takich pyszności pewnie bym zapadła w błogi sen ;-)
OdpowiedzUsuńTo danie zdecydowanie do mnie przemawia :) Jak widzę słowa "kremowy" i "makaron" to już wiem, że to lubię :)
OdpowiedzUsuń