Makaron z kremowym pesto

Powrót z uczelni i znajome uczucie ściskania w brzuchu... Pospiesznie zjedzone śniadanie i przekąska w ciągu dnia z pewnością nie wystarczyły, czuję jak mój wskaźnik energii gwałtownie spada... Houston, mamy problem!
Szybki remanent lodówki i kuchennych szafek... Mam!
Makaron z kremowym pesto - szybki do zrobienia, pyszny i co ważne - sycący, genialnie pachnący. Polecam wszystkim miłośnikom bazylii i nie tylko!


Składniki (dla dwóch bardzo głodnych osób lub trzech nieco mniej ;]):
  • 220 g makaronu spaghetti
  • 135 g kremowego serka
  • 3/4 słoiczka zielonego pesto (ok. 100 g)
  • łyżka oliwy
  • łyżka pokrojonych oliwek
  • łyżka posiekanej bazylii
  • parmezan do posypania
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zachować jej ok. 1/2 szklanki. W małym rondelku wymieszać serek, pesto i oliwę, dodać trochę wody z gotowania makaronu, podgrzać na małym ogniu mieszając. Makaron wymieszać z sosem, dodać oliwki. Resztą wody można regulować gęstość sosu. Całość chwilę gotować, ciągle mieszając. Podawać z listkami świeżej bazylii, posypać parmezanem. 




5 komentarzy :

  1. To ulubione danie mojego synka! Mały słoiczek z zieloną zawartością, a ile daje radości!Ostatnio coraz rzadziej korzystam z gotowego pesto, bo odkąd zrobiłam je samodzielnie, nie chcę żadnego innego:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, "słoiczkowe" pesto nie może równać się z domowym :) Ale w sytuacji kryzysowej jak najbardziej można posłużyć się dobrym ze słoiczka. Niedługo zamieszczę przepisy na domowe pesto, pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. No u mnie to chyba byłoby odwrotnie, po zjedzeniu takich pyszności pewnie bym zapadła w błogi sen ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie zdecydowanie do mnie przemawia :) Jak widzę słowa "kremowy" i "makaron" to już wiem, że to lubię :)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy