Spaghetti Carbonara

Dzisiaj tradycyjny przepis na nieśmiertelną Carbonarę. W oryginalnym przepisie używa się boczku, jednak ja zmieniłam go na dobrą kiełbasę. Danie bardzo sycące, idealne wręcz na takie mroźne dni, jakie były ostatnio.


Składniki (dla dwóch osób):
  • 200g makaronu spaghetti
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 100g dobrej jakości kiełbasy
  • jajo
  • 80 - 100 ml śmietanki 12%
  • 80g Parmesanu (startego na małych oczkach)
  • sól, pieprz 
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, koniecznie al dente.
W rondelku podgrzać trochę masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć kilka minut, do zrumienienia.
W misce wymieszać razem jajko ze śmietaną, dodać starty Parmesan, popieprzyć dość obficie.
Ugotowany makaron odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać podsmażoną kiełbasę oraz mieszankę jajeczną  i mieszać, aż makaron będzie całkiem pokryty. Natychmiast podawać, z wierzchu można posypać startym Parmesanem i pieprzem.
Smacznego! 

2 komentarzy :

  1. mmmmmm-kochammmmmm:) cieszę się, że trafiłam na Twoją stronę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe-mi kiedyś siostra grzywkę obcięła...dość powiedzieć, że przez 4 miesiące używałam wielkiej ilości różnych spinek, aby ją ukrywać ;D
    ja również obserwuję z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy