Dzisiaj tradycyjny przepis na nieśmiertelną Carbonarę. W oryginalnym przepisie używa się boczku, jednak ja zmieniłam go na dobrą kiełbasę. Danie bardzo sycące, idealne wręcz na takie mroźne dni, jakie były ostatnio.
W rondelku podgrzać trochę masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć kilka minut, do zrumienienia.
W misce wymieszać razem jajko ze śmietaną, dodać starty Parmesan, popieprzyć dość obficie.
Ugotowany makaron odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać podsmażoną kiełbasę oraz mieszankę jajeczną i mieszać, aż makaron będzie całkiem pokryty. Natychmiast podawać, z wierzchu można posypać startym Parmesanem i pieprzem.
Smacznego!
Składniki (dla dwóch osób):
- 200g makaronu spaghetti
- cebula
- ząbek czosnku
- ok. 100g dobrej jakości kiełbasy
- jajo
- 80 - 100 ml śmietanki 12%
- 80g Parmesanu (startego na małych oczkach)
- sól, pieprz
W rondelku podgrzać trochę masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć kilka minut, do zrumienienia.
W misce wymieszać razem jajko ze śmietaną, dodać starty Parmesan, popieprzyć dość obficie.
Ugotowany makaron odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać podsmażoną kiełbasę oraz mieszankę jajeczną i mieszać, aż makaron będzie całkiem pokryty. Natychmiast podawać, z wierzchu można posypać startym Parmesanem i pieprzem.
Smacznego!
mmmmmm-kochammmmmm:) cieszę się, że trafiłam na Twoją stronę :D
OdpowiedzUsuńhehe-mi kiedyś siostra grzywkę obcięła...dość powiedzieć, że przez 4 miesiące używałam wielkiej ilości różnych spinek, aby ją ukrywać ;D
OdpowiedzUsuńja również obserwuję z przyjemnością :)