Dzisiaj propozycja na ciepłą kolację - chrupiące bułeczki z delikatnym brokułowym farszem. Kiedyś mój tata robił właśnie taki bułki, a do środka dawaliśmy to, co było akurat w lodówce - pieczarki, szynka, kukurydza, różne sery. Ale dzisiaj na zielono - chyba trochę tęsknię za wiosną... :)
Składniki:
Brokuł pociąć na różyczki i ugotować na parze, tak aby nie był całkiem miękki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć.
Do rondelka włożyć serek topiony i pogrzać, aby się rozpuścił (można dodać ok. 2 łyżki wody). Gdy serek się rozpuści, cały czas mieszając dodajemy kiełbasę oraz brokuły. Doprawić do smaku solą i pieprzem, czosnkiem i odrobiną majeranku. Jeszcze chwilę podgotować.
Gotowym farszem napełniać podpieczone bułki.
Do farszu można dodać prażony na suchej patelni słonecznik, ale ja akurat nie miałam ;)
Składniki:
- 3 razowe bułki
- 3/4 brokuła
- 150g serka topionego śmietankowego
- 200g kiełbasy (może być kawałek jakiegoś mięsa, które akurat zostało z obiadu)
- cebula
- czosnek, majeranek, sól, pieprz
Brokuł pociąć na różyczki i ugotować na parze, tak aby nie był całkiem miękki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć.
Do rondelka włożyć serek topiony i pogrzać, aby się rozpuścił (można dodać ok. 2 łyżki wody). Gdy serek się rozpuści, cały czas mieszając dodajemy kiełbasę oraz brokuły. Doprawić do smaku solą i pieprzem, czosnkiem i odrobiną majeranku. Jeszcze chwilę podgotować.
Gotowym farszem napełniać podpieczone bułki.
Do farszu można dodać prażony na suchej patelni słonecznik, ale ja akurat nie miałam ;)
Fajny pomysł, bułki z brokułami jeszcze nie jadłam, ale zapewne jest super :)
OdpowiedzUsuń