Chocolate Chip Cookies

Wszystkim znane, przez wszystkich lubiane - Chocolate Chip Cookies :) Idealne na niedzielne popołudnie, jako słodka przekąska. Ciasteczka są kruche, mocno czekoladowe i słodkie - dla ciasteczkowych potworów! Przepis ze strony Marthy Stewart.


Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 duże jajo
  • 3 łyżki śmietany (użyłam Luksusowej Zott)
  • 1,5 szklanki czekoladowych groszków lub pokrojonej w kostkę czekolady (dodałam mleczną i białą)
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić masło z cukrami (aż stanie się puszyste). Wbić jajko i zmniejszyć obroty miksera. Dodawać na przemian mąkę i śmietanę i miksować tylko do połączenia się składników. Wmieszać czekoladę łyżką i wstawić masę do zamrażalnika na ok. 10 minut.
Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - należy zostawić odstępy pomiędzy ciasteczkami. Piec ok. 12-14 minut do zrumienienia ciasteczek.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiłam je na chwilę na blaszce i dopiero po chwili wykładałam na kratkę do całkowitego ostudzenia.
 Polecam wszystkim łasuchom! :D



0 komentarzy :

Prześlij komentarz

 

Dołącz!

Obserwatorzy