Penne all'Arrabbiata

Ulubiony przepis na makaron mojego Lubego :) Pikantny, czosnkowy sos pomidorowy i makaronowe rurki koniecznie ugotowane al-dente. Jedliśmy taki makaron w jednej z wrocławskich pizzerii (naszej ulubionej :]) i postanowiłam odtworzyć ten przepis - mam nadzieję, że mi się to udało!

Składniki:
  • pół cebuli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • puszka pomidorów 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oregano, płatki chilli, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Parmesan
  • makaron Penne

Gotujemy makaron.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną wrzucamy posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku. Podsmażamy aż cebula ładnie się zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 10 - 15 minut.
Zdejmujemy przykrywkę i dalej gotujemy, aby sos nieco odparował i stał się gęstszy. Dodajemy oregano, szczyptę płatków chilli, solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając.
Podawać z makaronem, z wierzchu posypać startym Parmesanem.

Zamiast pomidorów z puszki i koncentratu można użyć dobrej jakości passaty pomidorowej i dalej postępować wg. przepisu. 

1 komentarzy :

 

Dołącz!

Obserwatorzy