Pomysły.
Wyzwania.
Cierpliwość.
Początek roku to magiczny czas, zachęca do refleksji. Niektórzy myślą, że wraz z nową cyferką wpisaną przy dacie można zacząć wszystko od nowa. Zmienić siebie, najbliższych i swoje życie. Nie doszukuję się w tym głębszego sensu - wyznaję inną zasadę. Jeśli chcesz coś zmienić, nie zastanawiaj się, zrób to. Nic nam po pustych słowach i niedotrzymanych obietnicach, postanowieniach ;)
Przywiezione z Włoch "pamiątki" wciąż wypełniają moje kuchenne szafki. Przy ostatnich porządkach znalazłam opakowanie makaronu spaghetti oraz puszkę tuńczyka. W tym momencie już wiedziałam, co przygotuję na obiad. Makaron z tuńczykiem to szybki sposób na smaczny posiłek - z dodatkiem cytryny, natki pietruszki i czosnku. Proste, a jakże smaczne. Z tak niewielu składników jesteśmy w stanie wyczarować coś naprawdę pysznego. Zachęcam do wypróbowania, szczególnie tych niezdecydowanych :)
Składniki (na 2 spore porcje):
- 220 g makaronu spaghetti
- oliwa
- 0,5 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cytryna (lub 0,5 większej)
- puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
- garść posiekanego szczypiorku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, peperoncino
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (koniecznie al dente!).
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, peperoncino i skórkę startą z cytryny, podgrzewaj mieszając.
Odcedź makaron, zostawiając nieco wody z gotowania. Wrzuć makaron na patelnię z cebulą, dodaj tuńczyka z puszki, szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki. Cały czas mieszając, podgrzewaj makaron na małym przez kilka minut. Wyciśnij sok z cytryny, przemieszaj, dopraw solą i pieprzem. Voila!
Podawaj posypane startym parmezanem.
I taki właśnie obiad bym dzisiaj zjadła :) Klasyczne smaki bez zbędnych ciężkich sosów mmniam... ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przyrządzony makaron :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale dodaję jeszcze szpinak i trochę inaczej doprawiam. Proste, szybkie i smaczne. Z łososiem z puszki też wychodzi dobre :)
OdpowiedzUsuń