Zapiekanka drwala

Chyba zbytnio pospieszyłam się z witaniem wiosny. Dzisiaj gdzieniegdzie w Polsce spadł śnieg, a u mnie na termometrze nie chcą ukazać się cyferki powyżej 5. Oczekiwałam ciepłego weekendu, siedzenia na tarasie w promyczkach słońca, a zamiast tego rano przywitały mnie ciemne chmurzyska i świszczący wiatr, który wlatywał spod drzwi. W dni takie jak te warto zrobić rozgrzewające danie, najlepiej zapiekankę. Dlatego podaję przepis na jedną - z kaszą gryczaną, kurczakiem, pachnącą papryką i marchewką.

Z tej okazji chciałam podać parę faktów o kaszy gryczanej, ponieważ wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, iż cechuje się ona wysoką wartością odżywczą. Jest bogata w bezglutenowe białko, które ma dobry skład aminokwasowy - polecana jest dla osób z celiakią. Zawiera duże ilości witamin z grupy B oraz niacyny, magnezu, fosforu oraz cynku. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspomoże w regulacji procesów trawiennych. W diecie bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego pomaga w osiągnięciu stanu równowagi kwasowo-zasadowej, bowiem wykazuje właściwości alkalizujące organizm.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cebula
  • mała papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 100g kaszy gryczanej
  • łyżka mąki + woda 
  • sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, tymianek 
Mięso wypłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć i odstawić na bok.
Na rozgrzanej oliwie zrumienić posiekaną cebulkę dodając do niej 1,5 - 2 łyżeczki słodkiej papryki. Dodać pokrojoną paprykę (w kostkę) oraz marchewkę (talarki), chwilę podsmażyć. Dodać kawałki kurczaka, delikatnie zrumienić i zalać ok. szklanką wody. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ściągnąć przykrywkę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą i mieszać energicznie do uzyskania właściwej konsystencji sosu (musi być gęsty - po ściągnięciu przykrywki nadmiar wody powinien odparować). Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pieprzem cayenne. Odstawić z ognia. Pokroić kiszone ogórki w kostkę i wrzucić do gulaszu, dokładnie wymieszać.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć gulasz, przykryć ugotowaną na sypko kaszą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 - 15 minut.


Smacznego! 

19 komentarzy :

  1. deve essere buonissimo!!!!!!!buon w.e.!ciao!

    OdpowiedzUsuń
  2. taakk kasza zdrowa:))))))) a co do sniegu! padal u mnie! ja chce wiosne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello! It is an honor to receive your visit .... I still know your beautiful country! Thanks for stopping by and I'm so glad you liked my blog ....
    A great weekend dear friend

    OdpowiedzUsuń
  4. W miejscu gdzie mieszkam dzisiaj było cały dzien słońce. Wprawdzie nie było za ciepło, ale już słońce dużo daje.
    Wspaniałe co nieco na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, koniecznie musze sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  6. były jeszcze czarne, ale mi jakos bardziej te siadły. ;) leć leć bo u mnie nie duzo ich bylo!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no tanie, i ciekawe, fajnie pasuja. no jatez wlasnie zaczelam uzywac, jesli masz problem z lamaniem albo rozdwajaniem to moge ci polecic wspaniala odzywke;*

    OdpowiedzUsuń
  8. jest co prawda drogi, ale chroni przed uderzeniami swietny ;o
    https://lh3.googleusercontent.com/-5aeHTjkIw_w/TXJ32jJu7cI/AAAAAAAAAIk/G8YLdJ-jce0/s1600/IMG_9779.JPG
    kupilam w sephorze

    OdpowiedzUsuń
  9. na allegro sa tansze, ale nie wiem czy to nie bdpodroba;( no warto zaoszczedzic;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojj juz widze co zrobie w poniedzialek hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasza i kurczak ciekawe połączenie. Pewnie fajnie smakuje. No i samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pikantnego. ;)
    Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię kaszę gryczaną. z chęcią spróbuję Twojej zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  14. kasza gryczana - powiedz mi jak mam się do niej przekonać? od małego nie lubie i chyba się nie zanosi na to żebym polubiła -.- co prawda Twoja zapiekanka wygląda baaaaaaaaaaaardzo smakowicie, ale ta kasza... haha :)

    ja też mam nadzieję, że troszkę w nich pochodzę, bo jak rozkleją się po pierwszym wyjściu to chyba się zdenerwuję :p

    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O! To gratuluję! :* :)

    Tylko powiedz mi jak ja mam się odchudzać, jak Ty mi tu takie pyszności serwujesz! ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uhhmm... Must be good!
    Today also here in Lausanne the weather is changing... cloudy and cool, while yesterday it seemed Spring! :(

    OdpowiedzUsuń
  17. to wygląda pysznie :)
    może się kiedyś skuszę :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham kaszę gryczaną. Taka zapiekanka to danie dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy