Kotlety ze szpinaku i ciecierzycy z polską "salsą"

Wiosna?
Zima?
Nie wiem.
Widzę tylko pół metra śniegu za oknem.

Takich Świąt Wielkanocnych jeszcze nie przeżyłam. W niedzielę zamiast spaceru do Kościoła - ponad godzinne odśnieżanie podjazdu z całą rodziną. Śmiechu było co niemiara, ale zakwasy dzień później nie do zniesienia ;)
Po prawie tygodniowej labie i obżarstwie czas wrócić do rzeczywistości. Pan Brzuch domaga się trochę innego traktowania - zamiast babek, mazurków, sałatek i jajek z majonezem polecam ten przepis.
Zdrowe, lekkie kotlety z ciecierzycą i szpinakiem, podane z kolorową "salsą". Może takimi daniami przywołamy wiosnę? Oby ;)


Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku (można dać mniej)
  • puszka ciecierzycy
  • jajko
  • 3 łyżki fety
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól. pieprz, olej do smażenia
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać mrożony szpinak. Smażyć, aż całkowicie odparuje woda. W misce widelcem rozgnieść ciecierzycę, dodać ostudzony szpinak, jajko, fetę, czosnek i przyprawy. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Salsa:
  • dojrzały pomidor
  • pół zielonego ogórka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
Pomidora i ogórka pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i przyprawami.


SMACZNEGO!


4 komentarzy :

  1. Wiosennie kolorowo :] Mniam, mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie śnieg jest na etapie topnienia. Mam nadzieję, zo to już koniec tej zimy :-)
    Muszę skubnąc Ci Dominiczko ten przepis, bo mój mąż uwielbia szpinak.
    Składniki są więc nie ma na co czekać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie smakowite i zdrowe danie

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy