Kotlety sojowe w słonecznym sosie curry

Słońce.
Wiosna.
Nareszcie!

Wiosenna pogoda sprawia, że chcę odżywiać się nieco inaczej niż w zimne dni. Więcej warzyw i owoców, kolorowe dania i sałatki.
Zbliżająca się nieuchronnie sesja i sezon zaliczeń nie pozwalają mi odetchnąć, więc w tygodniu nie mogę pozwolić sobie na dłuższe przesiadywanie w kuchni.
Potrzeba matką wynalazków! Dziś kolejny przepis na wegetariańskie kotlety. Tym razem połączyłam kostkę sojową z marchewką i groszkiem, a kotleciki polałam odrobiną słońca w płynie - sosem curry ;)
Polecam!


Składniki (na 8 kotlecików):
  • 100 g kostki sojowej
  • 100 g chudego twarogu
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • jajko
  • 0,5 l bulionu
  • ok. 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia
Kostkę zalać gorącym bulionem, ugotować. Dokładnie odsączyć na sitku (gdy tego nie zrobimy, kotlety mogą się rozpadać podczas smażenia). 
Marchewkę z groszkiem ugotować na parze, tak aby były jędrne, a nie rozgotowane. 
W dużej misce zmiksować odsączoną kostkę sojową, dodać marchewkę z groszkiem, twaróg, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszać, formować kotlety, panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju.

Sos:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • ok. 1 szklanki mleka
  • sól, pieprz, pół łyżeczki curry, ok. 1/4 łyżeczki kurkumy
W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło, dodać curry, dokładnie wymieszać (uważać żeby nie przypalić!). Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Partiami wlewać mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i ew. curry. Sosem polać kotleciki.




Smacznego!




3 komentarzy :

  1. coś nas wzięło dzisiaj na curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ciekawie :D Powodzenia na sesji :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wielką fanką curry, więc takich kotlecików chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy