DIY#2 - Granola

Budzik.
Droga do kuchni.
Pojemnik z domową granolą. 

Nie potrafię wyjść z domu bez zjedzenia śniadania. Jest to zawsze pierwsza rzecz, którą robię po wyczołganiu się z łóżka. "Jeszcze tylko 5 minut..." najczęściej skutkuje tym, że nie mam czasu na robienie wyszukanych dań (choć podpatruję na blogach takie przepyszne śniadania, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i coraz częściej korzystam z tych przepisów ;)). 
Bardzo często jem owsianki i inne płatki z mlekiem. Jednak gdy kupowałam musli, pierwszą rzeczą, która zniechęcała mnie do zakupu, była ogromna ilość cukru i innych niepożądanych przeze mnie składników (np. rodzynki). Postanowiłam więc zrobić własną granolę i to był strzał w dziesiątkę :)
Ten przepis jest dla mnie podstawą. Zawsze mogę dodać do mojej granoli to, na co mam ochotę lub co akurat mam w domu - suszoną żurawinę, morele, otręby czy świeże owoce. Z mlekiem lub jogurtem. Na śniadanie i na deser. 
Rewelacja ;)  



Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 80 g pestek dyni
  • małe jabłko
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 kopiaste łyżki miodu
  • ok. 1/4 szklanki wody
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać olej, wodę, miód. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać. 
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę. Piec ok. 45 minut w 160 stopniach, mieszając co jakiś czas i pilnować, aby się granola nie przypaliła. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


Smacznego!


8 komentarzy :

  1. To musi być rewelacyjne! Choć ja lubię taką granolę jako przekąskę. Mleka na śniadanie nie lubię :P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa granola najlepsza -na pewno zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa jest świetna :) Muszę się zabrać za jej zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  5. tak, domowa jest super :) wczoraj akurat robiłam kolejną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować! :) Dobry wybór z olejem rzepakowym - nie ma swojego smaku, więc nie wpłynie na granolę, a przy tym najzdrowszy jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ci powiem moja droga, że też nie wyjdę z domu bez śniadania, nawet jeżeli miałabym się spóźnić do pracy to z pustym żołądkiem się nigdzie nie ruszę ;-)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy