Niebezpiecznie wciągające.
Przesadnie słodkie.
Idealne.
Najlepsze ciasto Krówka, jakie kiedykolwiek jadłam. Składa się aż z 8(!) warstw - ośmiu warstw przyjemności :) Biszkopt, krem budyniowy, biszkopt, krem budyniowy, herbatnik, krówka, herbatnik, bita śmietana...
Trzeba przyznać - jest bardzo słodkie, ale naprawdę pyszne. Wszyscy je wychwalają i z niespokojną miną (zwłaszcza dziewczyny ;]) sięgają po następny kawałek. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy! Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby herbatniki mogły zmięknąć, a wtedy ciasto rozpływa się w ustach...
(przepis pochodzi z tej strony, z niewielkimi zmianami)
Przesadnie słodkie.
Idealne.
Najlepsze ciasto Krówka, jakie kiedykolwiek jadłam. Składa się aż z 8(!) warstw - ośmiu warstw przyjemności :) Biszkopt, krem budyniowy, biszkopt, krem budyniowy, herbatnik, krówka, herbatnik, bita śmietana...
Trzeba przyznać - jest bardzo słodkie, ale naprawdę pyszne. Wszyscy je wychwalają i z niespokojną miną (zwłaszcza dziewczyny ;]) sięgają po następny kawałek. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy! Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby herbatniki mogły zmięknąć, a wtedy ciasto rozpływa się w ustach...
(przepis pochodzi z tej strony, z niewielkimi zmianami)
Składniki (blaszka o wymiarach 39 x 24,5 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Pod koniec dodawać po jednym żółtku. W innej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia, przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie i dokładnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa budyniowa:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, uważać aby nie powstały grudki. Gotować jeszcze ok. 1 minutę, aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch i ciągle ubijając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Pozostałe składniki:
- puszka masy krówkowej
- ok. 200 g herbatników
- 500 ml śmietanki kremówki
- ok. 3 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania Śmietan-Fixu
Do formy, w której upieczono biszkopt, włożyć jeden blat biszkoptowy. Posmarować połową masy budyniowej, przykryć drugim blatem i znów posmarować masą budyniową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Delikatnie i w miarę równomiernie wyłożyć masę krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. Na górę wyłożyć bitą śmietanę (śmietana ubita z cukrem pudrem i Śmietan-Fixami).
SMACZNEGO!
wygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale....
OdpowiedzUsuńWygląda uwodzicielsko, aż chce się sięgnąć po kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńPoproszę chociaż mały kawałeczek..
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne :-)
Słodko, ale pysznie
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, uwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuń