Najlepsza Krówka

Niebezpiecznie wciągające.
Przesadnie słodkie.
Idealne.

Najlepsze ciasto Krówka, jakie kiedykolwiek jadłam. Składa się aż z 8(!) warstw - ośmiu warstw przyjemności :) Biszkopt, krem budyniowy, biszkopt, krem budyniowy, herbatnik, krówka, herbatnik, bita śmietana...
Trzeba przyznać - jest bardzo słodkie, ale naprawdę pyszne. Wszyscy je wychwalają i z niespokojną miną (zwłaszcza dziewczyny ;]) sięgają po następny kawałek. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy! Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby herbatniki mogły zmięknąć, a wtedy ciasto rozpływa się w ustach...
(przepis pochodzi z tej strony, z niewielkimi zmianami)



Składniki (blaszka o wymiarach 39 x 24,5 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier. Pod koniec dodawać po jednym żółtku. W innej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia, przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie i dokładnie wymieszać. 
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa budyniowa:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, uważać aby nie powstały grudki. Gotować jeszcze ok. 1 minutę, aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. 
Miękkie masło utrzeć na puch i ciągle ubijając dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Pozostałe składniki:
  • puszka masy krówkowej
  • ok. 200 g herbatników
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • ok. 3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania Śmietan-Fixu
Do formy, w której upieczono biszkopt, włożyć jeden blat biszkoptowy. Posmarować połową masy budyniowej, przykryć drugim blatem i znów posmarować masą budyniową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Delikatnie i w miarę równomiernie wyłożyć masę krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. Na górę wyłożyć bitą śmietanę (śmietana ubita z cukrem pudrem i Śmietan-Fixami).


SMACZNEGO!


7 komentarzy :

 

Dołącz!

Obserwatorzy