Do It Yourself - tak wiele produktów, które kupujemy można samemu "wyprodukować" w domu. Często mniejszym kosztem, a smak takich produktów jest nieporównywalnie lepszy. Na początek - MLEKO SOJOWE.
Zaczęłam robić je kiedy odkryłam, że po wypiciu większej ilości mleka krowiego mam problemy gastryczne. Oczywiście, najpierw kupowałam mleko sojowe w kartonie, ale cena ok. 8 zł za litr nie zachęcała do częstego zakupu.
Mleko sojowe jest łatwe do zrobienia i można jego smak dostosować do własnych preferencji (więcej lub mniej cukru, odrobina wanilii, syropu klonowego itd...)
Zachęcam do wypróbowania!
Idealne do:
- picia
- robienia koktajli
- płatków, owsianek na śniadanie
- pieczenia ciast
- itd... ;)
Składniki:
Zaczęłam robić je kiedy odkryłam, że po wypiciu większej ilości mleka krowiego mam problemy gastryczne. Oczywiście, najpierw kupowałam mleko sojowe w kartonie, ale cena ok. 8 zł za litr nie zachęcała do częstego zakupu.
Mleko sojowe jest łatwe do zrobienia i można jego smak dostosować do własnych preferencji (więcej lub mniej cukru, odrobina wanilii, syropu klonowego itd...)
Zachęcam do wypróbowania!
Idealne do:
- picia
- robienia koktajli
- płatków, owsianek na śniadanie
- pieczenia ciast
- itd... ;)
Składniki:
- pół szklanki suchych nasion soi
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru lub cukru waniliowego
- ew. ziarenka z jednej laski wanilii, syrop klonowy itp..
Dokładnie wypłukać nasiona i odcedzić je. Moczyć przez noc w dużej misce. Rano znów odcedzić i przepłukać, włożyć do garnka, zalać 2 i pół szklankami wody. Dokładnie zmiksować blenderem, aż masa stanie się niemalże gładka i biała. Dodać 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając i zbierając tworzącą się pianę - uważać aby nie wykipiało. Odcedzić mleko przez lnianą ściereczkę, wyciskając tak mocno, jak tylko potrafimy. Dodać sól i cukier, ilość można regulować według własnego smaku. Spożywać na ciepło lub zimno. Można przechowywać w lodówce ok. 2-3 dni.
w sumie nawet nie wiedziałam, że można je zrobić w warunkach domowych - chętnie kiedyś przetestuję
OdpowiedzUsuńsuper.też nie wiedziałam, że je można robić w domu. Ostatnio wyczytałam, że mleko sojowe sprzedawane w sklepach jest niezdrowe, bo jest robione z soi przetwarzanej genetycznie, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo bardzo je lubię. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę przekonać się do soi a powinnam je pić bo mleko krowie mi nie służy.
OdpowiedzUsuń