Pieczona pierś z kurczaka pod chrustem

Ferie zimowe, chociaż pogoda prawie wiosenna.
Pierwszy semestr na nowej uczelni za mną.
Teraz zbieram siły na kolejne.

Mieliśmy ochotę na "coś z kurczaka". "Coś" dobrego i zdrowego. I oto jest - pieczona pierś z kurczaka pod chrustem z zarodków pszennych i migdałów.


Składniki:
  • 2 nieduże piersi z kurczaka
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • łyżka migdałów w płatkach
  • łyżka przypraw (zmieszałam rozmaryn, chilli, oregano i bazylię)
  • 2 łyżki ostrego Ajvaru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Mięso opłukać i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać zarodki, migdały, resztę przypraw. Posmarować mięso z góry Ajvarem i posypać przygotowaną mieszanką. Skropić oliwą z wierzchu i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez ok. 20 - 25 minut (należy sprawdzać mięso). 






8 komentarzy :

  1. Genialnie sie prezentuje i ten chrust jest bardzo intrygujący ;) Do tego jeszcze ajvar który uwielbiam, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio postanowiłam sobie, że będę wiecej piec sama. Tak nam obrzydły te sztuczne wędliny, że z chęcią sięgamy po nasze pieczenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę takiego pysznego obiadu :}

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowita ta posypka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda...muszę zrobić..

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy