Bruschetta z pomidorami, pesto i oliwkami

Z pewnością.
Mam słabość do włoskiej kuchni.
Uwielbiam tę prostotę. To, że z kilku składników powstaje cudowne danie.
Włoskie jedzenie jest proste, ale nie prostackie.
Wszystko kręci się wokół jakości składników i zapewniam, że ma to ogromne znaczenie!
Pamiętam jak będąc we Włoszech kupiliśmy świeże pomidory i bazylię na targu, oliwę extra virgin i makaron nieznanej nam włoskiej firmy. Przygotowałam makaron z sosem pomidorowym, tak, taki najzwyklejszy. Ale to co wylądowało na naszych talerzach... poezja! Chyba nie potrafię tego opisać, ale każdy, kto przeżył takie doznanie wie, co mam na myśli. :)
Dlatego zachęcam wszystkich do zgłębiania tajników tej kuchni, a będąc we Włoszech - próbować, kosztować i delektować się!


Składniki:
  • bagietka lub inne pieczywo
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • pół pęczka bazylii
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa extra virgin
  • sól, pieprz
Bagietkę pokroić w kromki, opiec na grillu lub w piekarniku. W misce wymieszać pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, pesto, wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Kromki pieczywa skropić oliwą i nałożyć pomidory. Można podawać z salami.







4 komentarzy :

  1. Wyglądają obłędnie! :) Co do włoskiego jedzenia - najlepiej smakuje we Włoszech :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wyglada :) wloskie smaki uwielbiam, wiec slinotok murowany!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Włoska kuchnia jest najlepsza :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz racje kilka składnikow i wychodzi boskie danie :)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy