Moje "Curry"

Ogromna ilość aromatycznych przypraw + warzywa + gęsty sos + chlebek Naan = pyszna namiastka kulinarnej podróży do Indii. Jednak dla kogoś, kto czasem nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego posiłku, zrobienie prawdziwego indyjskiego Curry nie będzie wcale przyjemnością (gdy jestem głodna praktycznie nic nie jest dla mnie przyjemnością, a oczekiwanie na posiłek dłuży się niemiłosiernie!). Dla zabieganych polecam świetny przepis na nieco inne Curry. Jego przygotowanie zajmuje około pół godziny, jest idealne jako posiłek, ale również jako warzywny dodatek do obiadu.


Składniki (dla dwóch osób, jako danie główne) :
  • mieszanka warzyw na patelnię, bez ziemniaków (używam tej)
  • 2 nieduże piersi z kurczaka
  • pół opakowania sera typu feta (ok. 130 g)
  • curry, pieprz
  • olej
Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodać mieszankę warzywną, wymieszać. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę załączoną do mieszanki (opcjonalnie) oraz pokrojoną w kostkę fetę. Mieszać do rozpuszczenia sera (z niego powstaje apetyczny sos), regulując gęstość powstałego Curry wodą. Doprawić curry, pieprzem, wymieszać i od razu podawać. Jako dodatek idealnie sprawdzi się chlebek Naan, ale też pita, zwinięty placek tortilli czy ryż.

Smacznego!


2 komentarzy :

  1. Czasami takie szybkie dania prawie ratują życie :) Fajnie jeśli przy tym są smaczne i zdrowe, jak Twoje curry

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie no i zdrowo. W sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy