Najlepsze ziemniaczki z pieca

Chociaż nie jadam ziemniaków to tych nigdy sobie nie odmówię! Chrupiąca skórka, a w środku mięciutki ziemniaczek, który wręcz prosi się aby go zjeść... I jak tu odmówić? ;) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, ew. papryka do posypania
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Umyć i włożyć do garnka z zimną wodą, posolić i zagotować. Wtedy uchylić pokrywkę i gotować jeszcze ok. 12 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W małym rondelku podgrzać oliwę, aby była naprawdę gorąca, ale jeszcze się nie dymiła.
Ziemniaki odcedzić i włożyć do garnka, który należy postawić na chwilę na małym ogniu (10 sekund) i wtedy polać je gorącą oliwą (należy być ostrożnym!). Dokładnie przemieszać i wyłożyć na blachę, polać resztą oliwy i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie przewrócić je i znów piec 15. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na koniec zwiększyć temperaturę pieca do 220 stopni i dopiec skórkę, tak aby nam odpowiadała (osobiście wolę bardziej podpieczoną).
Gotowe ziemniaczki posypujemy solą i ew. papryką.
Smacznego! 

3 komentarzy :

  1. Słyszałam o tych sposobach-dobrze, że mi przypomniałaś! :) Zaraz zadzwonię do babci bo ja nie pamiętam jakie tam są proporcje tych cudownych składników ;)
    Znowu super przepis podałaś...robiłam takie ziemniaczki kiedyś (super smakują też z ziołami-szczególnie rozmarynem), ale ja robię innym sposobem i nie wychodzą mi chrupiące...:/ Teraz wypróbuję Twoją metodę-może wreszcie będą miały taką cudną, przypieczoną skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ziemniaczki, do rybki albo domowych nuggetsów jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. my mamy inny sposób na ziemniaki. robimy je z kurczakiem, surowe do piekarnika. z masłem. mniaaaaaaaaaaam.

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy