Dzisiaj dodaję przepis, który wziął udział w konkursie Mokate. Zadaniem było podanie przepisu na deser z użyciem Cappuccino właśnie tej firmy. Biorąc udział w tym konkursie nie spodziewałam się takiego wyróżnienia - zajęłam I pierwsze miejsce, wygrywając główną nagrodę, jaką jest wycieczka do Włoch! Dzięki temu przepisowi "wybywam" z mym Lubym na Sycylię! ;) Więc bez dwóch zdań - musicie wypróbować!
Składniki:
Waniliowa - szklankę mleka, szklankę kremówki i szklankę cukru gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. dodajemy rdzeń z laski wanilii (przekroić na pół i wyskrobać ziarenka nożem). W miseczce zalewamy 4 łyżki żelatyny zimną wodą i czekamy, aż napęcznieje. W momencie zagotowania masy mlecznej ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, cały czas mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Masę wylewamy na teflonową blaszkę lub inną wyłożoną folią spożywczą (masa powinna być wysoka na ok 1-1,5 cm). Schładzamy.
Czekoladowa - postępujemy jak wyżej, tylko że zamiast wanilii dodajemy cappuccino. Można dodać troszkę więcej żelatyny. Również wylewamy na blaszkę i schładzamy.
Z czekolady, masy waniliowej i czekoladowej wycinamy kwadraty. Układamy warstwy: czekolada, masa waniliowa, czekolada, masa cappuccino, czekolada.
Smacznego!
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 2 szklanki kremówki
- 2 szklanki cukru
- 8-9 łyżeczek żelatyny
- laska wanilii
- 5 czubatych łyżek cappuccino o smaku czekoladowym
Waniliowa - szklankę mleka, szklankę kremówki i szklankę cukru gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. dodajemy rdzeń z laski wanilii (przekroić na pół i wyskrobać ziarenka nożem). W miseczce zalewamy 4 łyżki żelatyny zimną wodą i czekamy, aż napęcznieje. W momencie zagotowania masy mlecznej ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, cały czas mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Masę wylewamy na teflonową blaszkę lub inną wyłożoną folią spożywczą (masa powinna być wysoka na ok 1-1,5 cm). Schładzamy.
Czekoladowa - postępujemy jak wyżej, tylko że zamiast wanilii dodajemy cappuccino. Można dodać troszkę więcej żelatyny. Również wylewamy na blaszkę i schładzamy.
Z czekolady, masy waniliowej i czekoladowej wycinamy kwadraty. Układamy warstwy: czekolada, masa waniliowa, czekolada, masa cappuccino, czekolada.
Smacznego!
dzieki za wizytę na moim blogu :) widzę że zmówiłyście sie co do Panna cotty a ja tak bym chetnie sie nią poczęstowała :)) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńhehe-znam to-tez namiętnie "zjadam" pomadki ;)
OdpowiedzUsuńMuszę Ci napisać, że robiłam ziemniaczki wg. Twojego przepisu i wyszły cuuudne :) a teraz te wieżyczki mnie tak kuszą....:D
BOSKO!! a jak one cudownie wyglądają!!:)
OdpowiedzUsuń