Za oknem wiosna - słoneczko świeci, za niedługo wszystko zacznie się zielenić. Z tej okazji zrobiłam danie, które swoim kolorem budzi nas ze snu zimowego. Przepis na makaron mam od mojej przyjaciółki Justyny i bez wahania mogę wam go polecić. Sos jest kremowy, mocno szpinakowy, a gdzieniegdzie "natrafić" można na chrupiącą niespodziankę w postaci prażonego słonecznika.
Składniki:
W między czasie podsmażyć szpinak (nie rozmrażamy go) na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po chwili zalać go bulionem i gotować na wolnym ogniu. Gdy bulion odparuje dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser Brie i mieszać, aż do rozpuszczenia. Dodać uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, jogurt naturalny oraz wycisnąć przez praskę czosnek. Podawać z makaronem, podsypać słonecznikiem.
Składniki:
- makaron spaghetti
- szpinak mrożony (1 opakowanie)
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- ok. 150g sera Brie
- łyżka jogurtu greckiego
- słonecznik (albo orzechy włoskie)
- oliwa, ząbek czosnku, ew. sól i pieprz
W między czasie podsmażyć szpinak (nie rozmrażamy go) na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po chwili zalać go bulionem i gotować na wolnym ogniu. Gdy bulion odparuje dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser Brie i mieszać, aż do rozpuszczenia. Dodać uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, jogurt naturalny oraz wycisnąć przez praskę czosnek. Podawać z makaronem, podsypać słonecznikiem.
Smacznego!
Pozdrowienia dla Justyny! ;)
DOMINICA ..tienen que estar deliciosos estos espaguetti , se ven muy apetitosos ...besos desde ESPAÑA MARIMI
OdpowiedzUsuńwow uwielbiam i makaron i szpinak :D więc musze wypróbować :D
OdpowiedzUsuńobserwuję, zapraszam do mnie :>
bardzo lubię szpinak, aczkolwiek trzeba go umieć dobrze doprawić :)
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMniam...Bardzo lubię szpinak..zrobiłam się głodna..Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja też się staram omijać centra handlowe w weekendy, ale coś mnie podkusiło, że dałam się namówić ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda;)) a ten SH już mówie;) na dworcu PKS i PKP jak się stoi widać biuro AVON, obok pod bramą wchodzi się do biedronki i tuz obok jest:) wchodzi się po schodach w górę;))) byłam pod wrażeniem tego SH nie miałam dużo czasu;p ale wybiorę się tam na zakupy ;P
OdpowiedzUsuńJak tylko będę mieć jakiś pokaz w okolicach Wrocławia to dam znać ;D
OdpowiedzUsuńA tak to w internecie, na yt było pełno filmików, ze szkoły, w której pracuję, ale teraz chłopak, który się tym zajmuje "zawiesił" się trochę, bo coś tam zmienia...Jak tylko znowu będzie nasz kanał na yt, to dam znak! :)
Pochodzę z Łodzi, a od 3 lat mieszkam w Częstochowie. Jakbyś była w okolicy to zapraszam! :) :*
OdpowiedzUsuńJak ja kocham szpinak, z serkiem Brie musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń`
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo <3333333333333333
tez mam taka nadzieje, kazdy głos jest dla mnie wazny ;**
dodajemy ?. ;**
wowwwwwwwwwww che buono!!!!complimenti!! grazie delle tue visite..e complimenti per il tuo blog!! a presto!!!baci!
OdpowiedzUsuń