Sernik królewski z brzoskwiniami

Odkąd przyjechałam na ferie ze studiów, cała moja rodzina męczyła mnie, abym upiekła sernik. Taki zwarty, konkretny, tradycyjny sernik. Przepis na właśnie taki znalazłam na blogu Dorotus.
Sernik jest naprawdę pyszny! Zrobiłam z połowy porcji na mniejszej blaszce i nie ścierałam ciasta na wierzch - rodzinka zażyczyła sobie polewę (której nawet nie zdążyłam wylać - już ponad połowy ciasta nie ma!). Do środka zamiast bakalii wyłożyłam brzoskwinie z puszki - uważam, że to dobre połączenie. Z resztą , spróbujcie sami! :)




Składniki:

CIASTO:
  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 1kg półtłustego lub tłustego twarogu
  • 5 jajek
  • 190g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • brzoskwinie z puszki
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do zamrażalnika na ok. 3h (ja trzymałam krócej, ponieważ nie ścierałam ciasta na wierzch, tylko wylepiłam nim spód).
Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, pod koniec dodając ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę ciastem, na to poukładać pokrojone brzoskwinie. Wylać masę serową.
Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę.
Zimny sernik można polać polewą czekoladową.

Smacznego!



1 komentarzy :

  1. Bardzo fajnie się prezentuje :) Nie jadłam jeszcze takiego sernika z brzoskwiniami, myślę, że to jest bardzo dobry pomysł, bo wnoszą do ciasta lekkie orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy