Drożdżówki z budyniem

Dzisiaj przepis na mięciutkie drożdżówki z budyniem waniliowym. Długo już o nich myślałam, ale z braku czasu dopiero teraz mogłam je zrobić. Chociaż są pracochłonne, nie zawiodły mnie - puszyste ciasto z kremowym budyniem tworzy idealne połączenie :)
Przepis znaleziony na blogu Arabeski.


Składniki:

  • 500g mąki
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 70g cukru
  • 260g ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • budyń waniliowy
Mąkę i cukier wsypujemy do miski, w środku robimy dołek i wlewamy mleko. Wsypujemy drożdże - odstawiamy na bok, czekając, aż drożdże zaczną "bąbelkować". Dodajemy jajko i sól i wyrabiamy na gładkie ciasto. Kiedy zacznie odchodzić już od brzegów naczynia, wlewamy roztopione, nieco przestudzone masło i znów dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (1-1,5h).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, odgazować, złożyć 3-4 razy, uformować w kulę i ponownie odstawić na ok. 30 minut.
Dzielimy ciasto na ok. 15 kawałków, formujemy kulki i znów odstawiamy na ok. 25 minut.
Każdą kulkę wałkujemy na kształt prostokąta (ok 10x14cm). Z jednej strony kładziemy łyżkę budyniu, a drugą nacinamy w grzebień.

Część z nadzieniem zawijamy do środka, dociskając brzegi.

Zakładamy grzebień.
Drożdżówki układamy na blaszce i odstawiamy na kolejne 45minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut.


Pozdrawiam autorkę i życzę smacznego! :)


0 komentarzy :

Prześlij komentarz

 

Dołącz!

Obserwatorzy