Inspirowana przepisem z broszury "Zapiekanki prosto z pieca" z 2010 roku stworzyłam kolejny przepis na kurczaka wprost rozpływającego się w ustach. A na dodatek świetnie wygląda ;)
Składniki (dla dwóch osób):
Na tą samą patelnię dodajemy olej i szklimy posiekaną cebulę wraz z 2 ząbkami czosnku. Wrzucamy szpinak i podlewamy odrobiną wody, gotujemy chwilę. Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy, ew. można dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Do wysmarowanej masłem formy wykładamy szpinak, na to kurczaka. Na każdej porcji kurczaka układamy plaster pomidora i posypujemy pokrojonymi w paski oliwkami. Podlewamy z góry oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Smacznego!
Składniki (dla dwóch osób):
- pojedyncza pierś z kurczaka
- szpinak mrożony 500g
- 2-3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 3 łyżki kwaśnej 12% śmietany
- pomidor
- garść zielonych oliwek
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz, świeża bazylia
Na tą samą patelnię dodajemy olej i szklimy posiekaną cebulę wraz z 2 ząbkami czosnku. Wrzucamy szpinak i podlewamy odrobiną wody, gotujemy chwilę. Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy, ew. można dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Do wysmarowanej masłem formy wykładamy szpinak, na to kurczaka. Na każdej porcji kurczaka układamy plaster pomidora i posypujemy pokrojonymi w paski oliwkami. Podlewamy z góry oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń