Kurczak na szpinaku

Inspirowana przepisem z broszury "Zapiekanki prosto z pieca" z 2010 roku stworzyłam kolejny przepis na kurczaka wprost rozpływającego się w ustach. A na dodatek świetnie wygląda ;)

Składniki (dla dwóch osób):
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • szpinak mrożony 500g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki kwaśnej 12% śmietany
  • pomidor
  • garść zielonych oliwek
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz, świeża bazylia
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na mniejsze części i rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i nacieramy drobno posiekaną bazylią. Smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.
Na tą samą patelnię dodajemy olej i szklimy posiekaną cebulę wraz z 2 ząbkami czosnku. Wrzucamy szpinak i podlewamy odrobiną wody, gotujemy chwilę. Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy, ew. można dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Do wysmarowanej masłem formy wykładamy szpinak, na to kurczaka. Na każdej porcji kurczaka układamy plaster pomidora i posypujemy pokrojonymi w paski oliwkami. Podlewamy z góry oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
 Smacznego! 

1 komentarzy :

 

Dołącz!

Obserwatorzy