Letnie menu imprezowe

Impreza.
Pomysły.
Niezależność.



Odbieram telefon: "To co, dzisiaj wieczorem wpadamy na imprezę?" i czuję kłucie w żołądku. Nieprzygotowanie na takie ewentualności zdarza mi się naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Staram się mieć tak zaopatrzoną spiżarkę, żeby w każdej kryzysowej sytuacji być w stanie stworzyć coś wyjątkowego. Mam kilka przepisów, które pełnią rolę mojego osobistego kulinarnego koła ratunkowego. Ale chęć zrobienia czegoś innego często zwycięża. Od razu pomyślałam, żeby połączyć to z konkursem organizowanym na portalu Durszlak.pl z firmą Profi (www.profi.com.pl). Stworzyć letnie menu imprezowe z użyciem produktów Profi? Dla mnie nie ma rzeczy niemożliwych :)
Risotto ze szpinakiem i kozim serem, mini-bułeczki curry z indyjskim pate z kurczaka, a na deser wiśniowe kulki mocy :)
Czy mi się udało? Sprawdźcie sami!

Składniki (dla ok. 4 osób):

Risotto ze szpinakiem i kozim serem
  • opakowanie Zupy ryżowej z kurczakiem firmy Profi
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 30 g startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • ok. 50 g koziego sera
Mini-bułeczki curry z indyjskim pate z marchewką
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka curry
  • opakowanie Pasztetu Wielkopolskiego 
  • 120 g marchewki
  • łyżeczka kuminu
Wiśniowe kulki mocy
  • opakowanie Zupy Wiśniowej Profi
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 10 g kakao


Risotto ze szpinakiem i kozim serem: zupę ryżową przelać na patelnię i gotować na małym ogniu, aż do zredukowania. Dodać łyżkę masła i parmezan. Szpinak przesmażyć na pozostałym maśle, dodać drobno posiekany czosnek.  Doprawić do smaku.
Risotto podawać ze szpinakiem i pokrojonym w kostkę kozim serem.

Mini-bułeczki curry z indyjskim pate z marchewką: w miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, curry oraz wlać oliwę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i puszyste ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie zrobić indyjskie pate. Marchewkę obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Pasztet Profi zmiksować z 70g ugotowanej marchewki i kuminem na gładką pastę. Resztę marchewki pokroić w cienkie plasterki. 
Z wyrośniętego ciasta urywać kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Bułeczki przekroić na pół, nałożyć pate i odekorować gotowaną marchewką.

Wiśniowe kulki mocy: zupę wiśniową przelać do małego rondelka i gotować na małym ogniu do zredukowania do ok. 1/2 objętości. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzoną wlać do zupy wiśniowej, dodać wiórki kokosowe i kakao, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Formować małe kulki. 







1 komentarzy :

 

Dołącz!

Obserwatorzy