Letni podwieczorek na trawie - tarty jabłkowe

Wyzwanie.
Długi weekend.
Odpoczynek.

Uwielbiam leniwe letnie dni. Ciepłe wieczory, przedłużające się rozmowy nad płomieniem ogniska. Takie chwile sprawiają, że mam ochotę na jedzenie, które wywołuje u mnie uśmiech na twarzy. Coś, co pamiętam z dzieciństwa i pomimo, iż nie są to rarytasy godne gwiazdek Michelin, lubię do tego wracać. Grzanki pieczone na patyku nad ogniskiem, posmarowane czosnkiem czy nieco przypalona kiełbaska. Jeśli chodzi o słodkości to zawsze wspominam najlepszy jabłecznik mojej babci. Myśląc o nim wpadłam na pomysł na dzisiejszy przepis. Prosty, klasyczny, który idealnie wpisał się w klimat naszego letniego podwieczorka w ogrodzie.
Do wykonania tej tarty wykorzystałam Zupę Jabłkową firmy Profi - wszyscy byli zaskoczeni, że i w taki sposób można je wykorzystać. Tarty okazały się hitem, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Zajrzyjcie również na stronę www.profi.com.pl, gdzie możecie sprawdzić asortyment firmy Profi :)




Składniki (na 4 małe tarty):

  • 200 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie Zupy Jabłkowej Profi
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny



Zrobić ciasto: szybko zagnieść mąkę z margaryną, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wylepić ciastem foremki i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotowane foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć fasolkami do obciążenia, piec ok. 15 minut po czym ściągnąć fasolki i piec jeszcze ok. 8 minut. Ostudzić.
Zupę jabłkową Profi wlać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż zupa zredukuje się do 1/3 objętości (będzie gęsta, o konsystencji budyniu). 
Jabłko pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i posypać delikatnie cukrem. 
Zredukowaną zupę wykładać do foremek, na wierzchu układać plasterki jabłek.
Podawać z filiżanką dobrej herbaty podczas podwieczorku na trawie :)







0 komentarzy :

Prześlij komentarz

 

Dołącz!

Obserwatorzy