Pulpeciki jaglane z warzywami na sałatce

Spotkania.
Wyjazdy.
Chęci.

Po naszej wizycie w Paryżu potrzebowałam chwili wytchnienia. Kulinarnego. Detoksu cukrowego. Wszystko tak kusiło - makaroniki, pyszne tarty cytrynowe z bezą, kruchutkie bagietki czy inne smakołyki. Dlatego po powrocie chciałam przygotować jakiś lekki posiłek - pulpeciki z kaszy jaglanej okazały się strzałem w dziesiątkę. Podałam je na roszponce z dodatkiem sosu jogurtowego, ale uważam, że można przyrządzić je także w formie normalnych kotlecików czy wegeburgerów.
Zachęcam do wypróbowania :)





Składniki (dla 3 osób):

  • 100 gram kaszy jaglanej
  • cebula
  • 1,5 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mała cukinia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Sos jogurtowy:
  • 150 gram jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka wody
  • sól, pieprz, zioła
+ roszponka, pomidor, oliwki.

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i cukinię, smażyć przez ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić.
W misce wymieszać kaszę, warzywa. Dodać jajko, posiekaną natkę, czosnek i przyprawy. Formować małe pulpety i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju.
Przygotować sos - w małej misce wymieszać wszystkie składniki.
Na talerze wykładać roszponkę, dodać pokrojonego pomidora (lub pomidorki koktajlowe) i oliwki. Na górze poukładać pulpeciki. Podawać z sosem. 




Smacznego :)






7 komentarzy :

 

Dołącz!

Obserwatorzy