Kremowe / z kawałkami orzechów.
Lekko solone / słodkie.
Dokładnie takie jak lubisz.
To właśnie skłoniło mnie do zrobienia masła orzechowego w domu. Fakt, iż mogłam przygotować je "po swojemu", żeby smakowało dokładnie tak jak chcę. Żadne kupne nie pasowało mi w 100% - a to za słone, a to zbyt kremowe, a to znów za drogie... Więc jeśli chcesz zjeść kanapkę ze swoim wymarzonym masłem orzechowym - zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu ;)
Składniki:
Lekko solone / słodkie.
Dokładnie takie jak lubisz.
To właśnie skłoniło mnie do zrobienia masła orzechowego w domu. Fakt, iż mogłam przygotować je "po swojemu", żeby smakowało dokładnie tak jak chcę. Żadne kupne nie pasowało mi w 100% - a to za słone, a to zbyt kremowe, a to znów za drogie... Więc jeśli chcesz zjeść kanapkę ze swoim wymarzonym masłem orzechowym - zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu ;)
Składniki:
- 200 g orzeszków ziemnych prażonych bez soli (użyłam tych)
- miód (dałam jedną sporą łyżkę)
- sól (dałam 1/2 łyżeczki)
- olej rzepakowy (dałam ok. 6 łyżek)
Orzeszki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na gładką pastę (trwa to ok. 15 minut, należy uważać, aby nie przegrzać blendera!), powoli dodając olej. Dodać miód, sól i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
nie wiedziałam, że tak łatwo można je samemu zrobić, muszę spróbować :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, choć ostatnio z nadmiaru już chyba odrobinę mi się przejadło :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedy zrobic..
OdpowiedzUsuńKurcze, kusisz Dominiczko.. Ech... :-)
OdpowiedzUsuńI jak tu dbać o linię ;/