Ucierane ciasto z jabłkami


Składniki:
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka + 3 łyżki brązowego cukru
Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do ciasta. Dodać szczyptę soli. W przypadku uzyskania bardzo gęstego ciasta można dodać 1 - 2 łyżki mleka. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać w miarę równomiernie brązowy cukier, na to ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Wylać ciasto.
Piec 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni. 


Smacznego!




0 komentarzy :

Prześlij komentarz

 

Dołącz!

Obserwatorzy