Składniki:
- 150 g masła
- 125 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka + 3 łyżki brązowego cukru
Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do ciasta. Dodać szczyptę soli. W przypadku uzyskania bardzo gęstego ciasta można dodać 1 - 2 łyżki mleka. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać w miarę równomiernie brązowy cukier, na to ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Wylać ciasto.
Piec 40 - 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
0 komentarzy :
Prześlij komentarz