Babeczki z kremem patissiere i karmelem

Ostatnio trochę rzadziej zaglądam na bloga (swojego, jak również i inne). Wszystko przez to, iż zbliża się sesja i mam na głowie wszelkie zaliczenia, pisanie prac zaliczeniowych itd. Mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła się bardziej poświęcić gotowaniu, pieczeniu i rozwijaniu swoich kulinarnych umiejętności. A skoro o rozwijaniu umiejętności mowa, to muszę się pochwalić ;) Wzięłam udział w konkursie organizowanym przez portal EduSieć i wygrałam Kurs Kulinarny z ApeEdukacji. Bardzo się cieszę z wygranej, a jeszcze bardziej z możliwości "pichcenia" i poszerzania swej wiedzy :)
Dzisiaj chciałam podać przepis na babeczki, które przygotowałam w Świąteczny Poniedziałek - nie są pracochłonne, a bardzo efektowne i przede wszystkim smaczne :)



Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • cynamon
  • 150g cukru
  • 3 łyżki maki pszennej (płaskie)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 0,75l mleka
  • + 1,5 szklanki cukru i ok. 6 łyżek wody do przygotowania karmelu
Przygotować karmel: do garnka z grubym dnem wsypać cukier i dolać wody, gotować na ogniu, aż masa stanie się brązowa. Ściągnąć garnek z ognia i za pomocą łyżki wylewać karmel (na papier do pieczenia) tworząc fantazyjne wzorki.
Ciasto francuskie rozwinąć, posypać cynamonem i lekko rozetrzeć, zwinąć z powrotem w rulon. Jeden wałek pokroić na 12 części. Rozpłaszczyć każdą w ręce i wsadzić do formy na muffiny. Piec do zbrązowienia.
W międzyczasie przygotować krem patissiere - utrzeć cukry i żółtka na puszystą masę, przesiać mąki, wymieszać. Na wolnym ogniu podgrzać mleko, gdy zacznie wrzeć wlać je do ubitych żółtek, dokładnie wymieszać. Postawić na wolnym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia kremu. Nieco ostudzić.
 Upieczone spody wyjąć z formy, nakładać krem i ozdobić ostudzonym karmelem (ale tuż przed podaniem!)



19 komentarzy :

  1. Ależ wykwintne pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buonissime e molto belle.
    Ciao,Fausta

    OdpowiedzUsuń
  3. wowww;))) dobry z ciebie pichcik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. patrząc na zdjęcie nie domyśliłabym się, że to ciasto francuskie :)
    słodziutkie pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyglądają! Faktycznie nie wygląda na francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. będę musiała wyprobowac kiedys przepis. mam nadzieje, ze sa tak smaczne jak ladnie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne babeczki!
    co do sesji - ja mam odwrotnie, im bliżej tym więcej zaglądam na bloga :) wszystko jest ciekawsze od zbliżającej się obrony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają przepysznie :)

    zacząć najtrudniej - potem już jakoś idzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja myje codziennie wlosy przed szkola, ;) i wole je jak sa suszone suszarka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. bony rozsyłają po całej Polsce, więc pewnie też dostaniesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow,extra gratulacje!!!:) oj to chyba bedzie mi ciezko zrobic;/ale wyglada pieknie!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow wyglądają przepysznie ;)
    Ja ostatnio robiłam czekoladowe babeczki z pudełka ;)
    Zapraszam do mnie:
    http://katharia16.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje ozdoby karmelowe są prześliczne.

    OdpowiedzUsuń
  15. super zdobienia! o, powodzenia na sesji! tylko nie zapomnaj tak zupełnie o blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuje ,333
    no jasne, ze ci pomoge ;3

    OdpowiedzUsuń
  17. to ciasto z owocami wygląda o tak <3<3<3 chce je zjeść! ;D jeśli masz ochotę pooglądać modowego bloga zapraszam do mnie:) zachęcam do obserwacji:)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy