Wiosenny twarożek

Pogoda za oknem jakoś nie nastraja mnie pozytywnie. Siedzę w mieszkaniu, popijam swoją ulubioną zieloną herbatę i słucham odgłosów padającego deszczu za oknem. Bardzo mnie to rozleniwia... Jednak to, na co mam ochotę to świeży, dobry chleb posmarowany twarogiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką - tak jak w niedzielne poranki w moim domu. Niby nic wielkiego, jednak dla mnie jest to jeden z najlepszych śniadaniowych przysmaków ;)

1 porcja, składająca się z dwóch kromek chleba (graham lub żytni razowy) posmarowanych twarożkiem zawiera:
- ok. 228 kcal


Składniki:
  • kostka chudego twarogu (250g)
  • 2 spore łyżki jogurtu greckiego 
  • 3-4 rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka kiełków rzodkiewki
  • sól, pieprz
Wymieszać twaróg z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek, rzodkiewkę (można zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach) i kiełki. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Smacznego! 

10 komentarzy :

  1. wspaniałe wiosenne, dietetyczne danie.. takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ostatnio bardzo lubię serki twarogowe, np. Almette, pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz napotkalam blog kulinarny, momentalnie do obserwowanych !

    OdpowiedzUsuń
  4. è sempre un piacere passare nel tuo blog..che bontà!!!complimenti!

    OdpowiedzUsuń
  5. :))) mm jak dawno szczypiorku nie jadłam;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah, zjadłabym taki twarożek, zjadła... Ale tych nowalijek trochę się boję. Z rzodkiewką czekam na sezon, a szczypiorek hoduję z cebuli zanurzonej w wodzie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham twarożek ze szczypiorkiem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe śniadanko:) Jeszcze jakby mi ktoś na tacy do łóżka przyniósł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam taką wersje twarogu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy