Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem i musem koperkowym z avocado

Energia.
Działanie.
Pomysły.



Wystarczyło jedno "mignięcie" okienka w przeglądarce. Wystarczyła chwila na podjęcie decyzji. A potem nadeszły godziny, podczas których mogłam wyżyć się kreatywnie. Łączenie smaków, tekstur, kolorów i zapachów. Kucharz jest projektantem - projektantem przyjemności osób, które raczą się daniem.
Podjęłam wyzwanie i biorę udział w konkursie Apetiny, organizowanym na portalu Durszlak.pl
Po kilku godzinach "projektowania" dania, kilku kartkach zapisanych najróżniejszymi pomysłami, kilku kubkach herbaty, kilku godzinach spędzonych na "planie zdjęciowym" mogę zaprezentować Wam pierwszy przepis: wytrawne serniczki z wędzonym łososiem i musem koperkowym z avocado.
Spód z krakersów z dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu, delikatna masa sernikowa z wędzonym łososiem i aromatem szalotek smażonych na maśle, a wszystko to uwieńczone musem koperkowym z avocado. Powiem szczerze - gdy zrobicie te serniczki na jakąś imprezę, goście będą zachwyceni. Serniczki będą elegancką przystawką, a Wy, zadowoleni i spełnieni, będziecie słuchać kojących duszę dźwięków, składających się z zachwytów Waszych gości ;)
A zatem, do dzieła!




Składniki (na ok. 6 serniczków):

Spód:
  • 50 g krakersów
  • 30 g masła
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Masa sernikowa:
  • 200 g serka Apetina Serek kremowy Naturalny
  • 1 jajko
  • 10 g mąki
  • 50 g wędzonego łososia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 szalotka
  • masło
Mus koperkowy
  • 1 avocado
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 pęczki koperku
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz
+ ok. 50 g wędzonego łososia, cytryna do dekoracji




Spód: krakersy drobno zmiksować, dodać roztopione masło i pieprz, wymieszać. Uzyskaną masą, która przypomina mokry piasek, wyłożyć foremki do pieczenia muffinków. Schłodzić w lodówce.

Masa sernikowa: szalotkę drobno pokroić i delikatnie przesmażyć na maśle, ostudzić. Łososia pokroić na drobno i polać sokiem z cytryny. Do miski robota wrzucić serek Apetina, mąkę, łososia, szalotkę, sól oraz śmietanę, miksować na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Dodać jajko i delikatnie połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć do foremek. Piec w kąpieli wodnej (formę z serniczkami wstawić do większej, w której znajduje się trochę wody) w 130 stopniach przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Mus koperkowy z avocado: wydrążyć miąższ z avocado i polać go sokiem z cytryny. Dodać sól, pieprz, posiekany koperek i zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Ubić kremówkę i wciąż miksując, dodać do niej żelatynę. Do śmietany przełożyć masę koperkową i delikatnie wszystko wymieszać. 

Na masę sernikową wyłożyć pozostałego łososia, na to wyciskać z rękawa cukierniczego (bądź nakładać nożem) mus. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Przed podaniem przygotować dekorację - pokroić cytrynę w cienkie plasterki i delikatnie opalić palnikiem. Położyć na wierzchu każdego serniczka, udekorować gałązką koperku.

Voila'!









0 komentarzy :

Prześlij komentarz

 

Dołącz!

Obserwatorzy