Niesamowity sernik z białą czekoladą.

Ciepło.
Cieplej.
Wiosna.

Kto by pomyślał, że w lutym będziemy siedzieć nad brzegiem Odry bez kurtek, zasłaniać się przed ostrymi promieniami słońca - a jednak. Nie wiadomo dlaczego, ale wiosna zawitała we Wrocławiu już pod koniec lutego. Osobiście, bardzo się z tego cieszę. Idąc przez park na uczelnię wypatruję pierwszych listków, krokusów i innych małych "cudów". Od razu humor się poprawia i świat staje się piękniejszy.
A gdy idzie wiosna, zbliżają się też święta Wielkanocne (chociaż w zeszłym roku odśnieżaliśmy pół metrowe zaspy - zdecydowanie nie można tego nazwać "wiosenną aurą"). Od strony kulinarnej, z Wielkanocą kojarzą mi się przede wszystkim serniki i mazurki. Dziś mam dla Was propozycję na niesamowity sernik, który możecie zaserwować domownikom w czasie świąt. Delikatny o idealnie wyważonej słodyczy, jeden z najlepszych - zachwyci każdego sernikożercę.



Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
  • 450 g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 150 g białej czekolady
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 150 g ciasteczek czekoladowych zanurzonych w czekoladzie
  • łyżka masła
Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuścić. Ciasteczka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Uformować spód dociskając masę ciasteczkową do dna tortownicy, włożyć do lodówki.
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. 
Twaróg, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, jogurt dokładnie wymieszać lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać roztopioną czekoladę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, wciąż mieszając. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła. Wylać na wcześniej przygotowany spód. 
Na dolną półkę piekarnika włożyć blaszkę z wodą. Sernik postawić wyżej - będzie się piekł w kąpieli wodnej. Piec pierwsze 10 minut w 180 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 30 - 40 minut. Środek sernika powinien być ścięty, ale sprężysty. Wystudzić sernik, chłodzić go przez całą noc. 


SMACZNEGO :)






8 komentarzy :

  1. Też czuję wiosnę! A taki sernik jest idealny na jej uczczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny serniczek - taki puchaty, a zarazem delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak .. jak już jest sernik to zaczynam być głodna. Uwielbiam serniki.
    U mnie po deszczu znowu wyszło słońce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt oraz mokrego Dyngusa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda i pewnie tak samo dobrze smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam sernika z białą czekoladą, ciekawa jestem jak smakuje i czy nie jest za słodki

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik z mojego przepisu nie wychodzi zbyt słodki, jest taki "akurat" :) Naprawdę polecam, to nasz ulubiony sernik :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy