Bananella ze słonecznikiem

Słodycz.
Słońce.
Wiatr.

Pełna energii wstaję z łóżka i od rana mam ochotę zrobić coś dobrego. Dobrego, a w dodatku zdrowego. Małe COŚ, co zaspokoi moją chęć sięgania po słodkie. A w jednej z szafek w kuchni kryją się różne "świąteczne pozostałości" w postaci czekoladek, pralinek, cukierków...
Wraz z nadejściem wiosny staram się stawiać na zdrowe, świeże produkty. Więcej warzyw, owoców i pełnego ziarna. Chcąc połączyć moje skłonności do łasuchowania z czymś pożytecznym dla mojego ciała, wpadłam na pomysł - czekoladowy krem. Ale nie taki zwykły! Zrobiony na bazie ze słonecznika, z dodatkiem banana i gorzkiej czekolady.
Słonecznik jest wspaniałym źródłem zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czemu zawdzięcza swoją wysoką kaloryczność (w 100 g - ok. 561 kcal). Ale niech ten fakt Cię do niego nie zniechęca! Pestki są bogatym źródłem witaminy E (antyoksydant, witamina młodości), B1 (zapobiega zaburzeniom układu nerwowego), B3 (np. wpływa na gospodarkę tłuszczową w organizmie), B6 (np. zapobiega powstawaniu zmian skórnych) oraz magnezu (np. reguluje ciśnienie krwi, działa antydepresyjnie, zapobiega kurczom mięśni), cynku (dla pięknej skóry, włosów i paznokci) i potasu (odpowiedzialny m.in. za prawidłowe funkcjonowanie mięśni). Przy tym wszystkim pestki słonecznika dostarczają jeszcze spore ilości białka - w 100 g jest go aż 24,4 g.
Po co faszerować się tabletkami, suplementami? Postawmy na zdrowe i pełnowartościowe produkty! Tańsze i na pewno smaczniejsze niż te dziwadła w plastikowych pojemnikach ;)

(źródło danych: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw., Wydawnictwo Lekarskie PZWL.)




Składniki (na jeden słoiczek 200 ml):
  • szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • średniej wielkości dojrzały banan
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kakao
  • parę łyżek mleka 
  • miód/cukier do smaku
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Słonecznik zmiksować blenderem na gładką pastę, aż zacznie oddzielać się olej. Dodać czekoladę, banana, kakao, 2 łyżki mleka i ewentualnie słodzidło, zmiksować ponownie. Skosztować i według własnego uznania dodać trochę mleka, miodu/cukru. Przechowywać w lodówce (mając na uwadze, że schłodzony krem będzie gęstszy).
Do chleba, naleśników, ciast i deserów ;)





9 komentarzy :

  1. Cudo! Jestem zwolennikiem takich kremów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie musi być obłędnie pyszne! ;DD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie się podziewasz Dominiczko? Zaglądam tutaj w nadziei na nowy wpis :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy