Placki z cukinii i zielonej soczewicy

Delikatne.
Sycące.
Lepsze niż ziemniaczane!

Na początku chciałabym podziękować wszystkim, którzy wzięli dotychczas udział w akcji Wege Student! :) Uzbieraliśmy już 88 przepisów, a do końca akcji zostały jeszcze dwa dni. Więc jeśli jeszcze nie wzięłaś/wziąłeś w niej udziału to serdecznie zapraszam :)
Mój przepis, który dołączę do akcji to pomysł na pyszne placki z cukinii i zielonej soczewicy. Stwierdzę nawet, że takie zielone placki są lepsze od zwykłych ziemniaczanych :) A przede wszystkim ile w nich dobroci! Soczewica, cukinia, szczypiorek, sery... Delikatnie doprawione i usmażone na małej ilości oliwy z oliwek... Pycha!

(inspirowane przepisem z gazety Shape nr 11 listopad 2010)



Składniki (na ok. 11 placków):
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 200 g cukinii startej na dużych oczkach
  • 50 g fety
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 plasterki żółtego sera salami pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • sól, pieprz, bazylia
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Soczewicę przepłukać i ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedzić. Startą cukinię połączyć z soczewicą, dodać fetę, posiekany szczypiorek, ser, jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć nieduże placki na rozgrzanym oleju lub oliwie.


Smacznego!





3 komentarzy :

  1. jedna z fajniejszych akcji! a placuszki bomba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudnie i jeszcze każdy składnik jest w nich przepyszny! Trafiają na moją listę to do :>

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy