Delikatne.
Sycące.
Lepsze niż ziemniaczane!
Na początku chciałabym podziękować wszystkim, którzy wzięli dotychczas udział w akcji Wege Student! :) Uzbieraliśmy już 88 przepisów, a do końca akcji zostały jeszcze dwa dni. Więc jeśli jeszcze nie wzięłaś/wziąłeś w niej udziału to serdecznie zapraszam :)
Mój przepis, który dołączę do akcji to pomysł na pyszne placki z cukinii i zielonej soczewicy. Stwierdzę nawet, że takie zielone placki są lepsze od zwykłych ziemniaczanych :) A przede wszystkim ile w nich dobroci! Soczewica, cukinia, szczypiorek, sery... Delikatnie doprawione i usmażone na małej ilości oliwy z oliwek... Pycha!
(inspirowane przepisem z gazety Shape nr 11 listopad 2010)
Sycące.
Lepsze niż ziemniaczane!
Na początku chciałabym podziękować wszystkim, którzy wzięli dotychczas udział w akcji Wege Student! :) Uzbieraliśmy już 88 przepisów, a do końca akcji zostały jeszcze dwa dni. Więc jeśli jeszcze nie wzięłaś/wziąłeś w niej udziału to serdecznie zapraszam :)
Mój przepis, który dołączę do akcji to pomysł na pyszne placki z cukinii i zielonej soczewicy. Stwierdzę nawet, że takie zielone placki są lepsze od zwykłych ziemniaczanych :) A przede wszystkim ile w nich dobroci! Soczewica, cukinia, szczypiorek, sery... Delikatnie doprawione i usmażone na małej ilości oliwy z oliwek... Pycha!
(inspirowane przepisem z gazety Shape nr 11 listopad 2010)
Składniki (na ok. 11 placków):
- 100 g zielonej soczewicy
- 200 g cukinii startej na dużych oczkach
- 50 g fety
- mały pęczek szczypiorku
- 3 plasterki żółtego sera salami pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki mąki
- jajko
- sól, pieprz, bazylia
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Smacznego!
jedna z fajniejszych akcji! a placuszki bomba! ;)
OdpowiedzUsuńMniam, muszą naprawdę pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie i jeszcze każdy składnik jest w nich przepyszny! Trafiają na moją listę to do :>
OdpowiedzUsuń