Warzywne kulki z sosem jogurtowym

Ostatnio ciągle mam ochotę na warzywa i owoce. Chyba słońce tak na mnie działa - myślę o lekkich daniach, soczystych owocach i chrupiących warzywach. Jednak czasem wchodząc do sklepu mój zapał znika, patrząc na ceny niektórych produktów. Chcąc połączyć moje zapotrzebowanie na "coś zielonego" z niewielką zawartością portfela, wymyśliłam właśnie ten przepis. Delikatne, mięciutkie warzywne kulki z sosem jogurtowym z ziołami i czosnkiem. Idealne :)

Porcja widoczna na zdjęciu (składająca się z 4 kuleczek, sosu jogurtowego i kiełków) zawiera:
- ok. 349 kcal


Składniki:
  • 450g warzyw na patelnię bez ziemniaków (polecam "Warzywa na patelnię z przyprawą włoską" firmy Hortex)
  • pół kostki twarogu chudego (ok. 100-110g)
  • jajo
  • 2-3 łyżki zarodków pszennych (klik)
  • trochę bułki tartej do panierowania
  • sól, pieprz, łyżeczka curry, zioła prowansalskie
  • pół opakowania małego jogurtu greckiego (ok. 120g)
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
Warzywa podpiec na jednej łyżce oleju, pod koniec dodając załączone w saszetce zioła. Zmiksować blenderem, trochę ostudzić. Dodać twaróg, jajko, zarodki pszenne, posolić, popieprzyć, wsypać curry. Formować małe kuleczki (z podanej porcji powinno wyjść ich 10), obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju - należy uważać przy przewracaniu, ponieważ są delikatne.
Przygotować sos - w miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać zioła prowansalskie.



Smacznego! 

15 komentarzy :

  1. Zdrowie, piękno i minerały na talerzu. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie :D trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Deliziosa ricetta! Bravissima, grazie del gentile commento! Baci

    OdpowiedzUsuń
  4. daj spokój, czasami jak patrze na ceny jeść mi się odechciewa;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł! Musiały być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na coś lekkiego.. Powiem Ci szczerze, że rzeczywiście wszystko jest coraz droższe, to i ja wybieram to co tańsze..

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne te kulki - świetny przepis i cudowna prezentacja!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z dorzuceniem twarogu :) sos z czosnkiem też musi fajnie do tego pasować. muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też lubię makaron na słodko - zwłaszcza ze smażonymi jabłkami :)

    zainteresowały mnie te warzywa na patelnie z włoską przyprawą, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł! I pomyśleć,że mrożone warzywa zawsze jakieś mam a i ser też się znajdzie :) Zapisuję bo wyglądają świetnie i mam nadzieję ,że też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śmiesznie wyglądają z tymi kiełkami na górze ;)
    Tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne kotleciki, coś w moim stylu :) I najważniejsze, że zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale ładnie wyglądają! lubię tak: smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Najpierw pomyślałam, że to kotlety mielone ;p Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy