Zdrowe burgery z czerwonej fasoli

Skoro dzisiaj Środa Popielcowa, to proponuję zdrową alternatywę pospolitego hamburgera. Zdrową, bo z czerwonej fasoli z dodatkiem świeżych warzyw na bułce razowej. Chciałam zwrócić uwagę na to, jak wartościowym pokarmem jest fasola i postanowiłam napisać krótką notkę o niej. Można by napisać dużo więcej, jednak postanowiłam skupić się na kluczowych elementach ;)

Fasola przede wszystkim polecana jest wegetarianom jako źródło białka - zawarte w niej białko jest wysokiej wartości biologicznej. Jest ona źródłem witamin z grupy B (czerwona fasola głównie witaminy B1, która korzystnie wpływa na sprawność umysłową, układ mięśniowy i pracę serca). Ponadto bogata jest w składniki mineralne - potas, wapń, magnez i fosfor, a czerwona fasola dodatkowo w cynk.
Ze względu na to, iż nasiona roślin strączkowych mają niskie indeksy glikemiczne (czerwona fasola z puszki = 36) oraz dość dużą zawartość błonnika, polecane są w profilaktyce wielu chorób oraz w dietach dla osób już chorujących. Ale ze względu na ich gazotwórcze właściwości nie są polecane dla osób stosujących dietę lekkostrawną i np. osób starszych.


Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół cebuli, drobno posiekanej
  • 2 obrane ziemniaki
  • marchewka
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • bułki razowe
  • ulubione warzywa (pomidor, sałata, ogórek, szpinak, cebula...), ketchup
Fasolę odcedzić i dokładnie zgnieść na papkę. Dodać do niej posiekaną cebulę, starte na grubych oczkach ziemniaki i marchewkę, kukurydzę oraz szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju - należy uważać przy smażeniu, gdyż mają delikatną konsystencję, nie przewracać zbyt wcześnie.
Gotowe wkładamy do podpieczonych w piekarniku bułek i dodajemy wszystko na co mamy ochotę (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku :]).
Smacznego! 

9 komentarzy :

  1. Ale smakowicie wygląda. Jak dla mnie idealnie tylko bez kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie chce się zapożyczyć u mamy na to 120 i mieć ją bo `pragnę` właśnie tego modelu od dawna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. biała fasola też ma niski indeks?? jeje super to danie bo ja uwielbiam fasolę!

    http://bezrobotna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Różne źródła różnie podają, ale ugotowana biała fasola ma indeks nie większy niż ok. 30 ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna alternatywa :) czegoś takiego teraz mi trzeba! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. `siem. jestem poppy ;>
    chciałabym cię poznać, fajnego bloga prowadzisz ;**
    wpadnij do mnie, jak dodasz mnie do obserwatorów to na pewno sie odwdzięczę ;>
    pozdrawiam, xoxo

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał świetny przepis i super blog ;D
    U mnie mała niespodzianka zapraszam;D

    OdpowiedzUsuń
  8. ale tu pysznie u Ciebie;))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy