Mini tarty z ciasta francuskiego

Szybko.
Zmęczenie.
Końcówka?

W tym semestrze przebrnęłam przez okres zaliczeń wyjątkowo płynnie (tpfuuu, został jeszcze najważniejszy egzamin, nie chcę zapeszać!). Siedząc rano przy kubku herbaty rozmyślam i snuję plany na nadchodzące ferie. Tak bardzo chciałabym gdzieś wyjechać, chociaż na kilka dni - zmienić otoczenie, zaczerpnąć świeżego powietrza. Najchętniej jakiegoś południowego ;)
Chociaż za oknem leży śnieg, postanowiłam zrobić iście wiosenne danie - kolorowe, lekkie i pachnące. Takie są właśnie mini tarty z ciasta francuskiego - z serkiem muśniętym pesto z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów. Świetnie sprawdzą się na "posesyjnej" imprezie ;)


Składniki (na 8 mini tart):
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g kremowego serka
  • łyżeczka zielonego pesto
  • ok. 1,5 pomidora
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów
  • rukola
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Serek wymieszać z pesto, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokroić na 8 prostokątów. Zawinąć brzegi tart, środek posmarować przygotowanym serkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki pomidorów świeżych i suszonych. Piec ok. 15 minut. Przed podaniem przybrać rukolą. Można jeść na ciepło i na zimno. 





Smacznego!



6 komentarzy :

 

Dołącz!

Obserwatorzy