Spaghetti w delikatnym sosie z cukinii

Grudzień.
Przygotowania.
Postanowienia.

Obracam stronę i ukazuje mi się kolejna kartka kalendarza. Grudzień. Dla mnie czas przemyśleń, podsumowań oraz kreowania nowych postanowień. Parę banałów, a także całkiem nowe postanowienia - związane z przeżyciami, doświadczeniami mijającego roku. Które z nich uda się zrealizować? Jeszcze nie wiem, ale mam nadzieję, że jak najwięcej.
Dzisiaj proponuję Wam przepis na delikatny ale sycący makaron. W delikatnym sosie z cukinii i ricotty, z aromatem czosnku i parmezanu. Musicie spróbować ;)


Składniki (dla 3 osób):
  • 2 cukinie (razem ok 450 g)
  • pół cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 spore łyżki ricotty
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • parmezan do posypania
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną cukinię, smażyć na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zestawić z ognia w momencie gdy cukinia jest podduszona, ale nie rozgotowana. Dodać ricottę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, całość dokładnie zmiksować blenderem. 
Wymieszać w garnku z ugotowanym makaronem, chwilkę podsmażyć. Posypać parmezanem i wcinać ;)


Smacznego!





8 komentarzy :

  1. Muszę koniecznie zrobić ! Coś czuję że to będzie moja ulubiona wersja spaghetti bo za klasycznym nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie :) Grudzień ma w sobie niesamowitą magię... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię, delikatny i smakowity makaron ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam stanowczo za malo czasu w grudniu... a szkoda, bo to taki jakiś piękny miesiąc.
    bardzo lubię makaron z cukinią, w różnych wersjach, ale w takiej jeszcze nie próbowałam. do nadrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze ale bym zjadła taką wersje spagetti. W sosie z cukinii jeszcze nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze, jak ja Ci zazdroszczę, że ty masz w grudniu czas na rozmyślania. Ja to mam takie tempo w pracy i w domu, że dopiero zaczynam wyhamowywać w połowie stycznia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! świetny przepis i świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

 

Dołącz!

Obserwatorzy