Skoro dzisiaj Środa Popielcowa, to proponuję zdrową alternatywę pospolitego hamburgera. Zdrową, bo z czerwonej fasoli z dodatkiem świeżych warzyw na bułce razowej. Chciałam zwrócić uwagę na to, jak wartościowym pokarmem jest fasola i postanowiłam napisać krótką notkę o niej. Można by napisać dużo więcej, jednak postanowiłam skupić się na kluczowych elementach ;)
Fasola przede wszystkim polecana jest wegetarianom jako źródło białka - zawarte w niej białko jest wysokiej wartości biologicznej. Jest ona źródłem witamin z grupy B (czerwona fasola głównie witaminy B1, która korzystnie wpływa na sprawność umysłową, układ mięśniowy i pracę serca). Ponadto bogata jest w składniki mineralne - potas, wapń, magnez i fosfor, a czerwona fasola dodatkowo w cynk.
Ze względu na to, iż nasiona roślin strączkowych mają niskie indeksy glikemiczne (czerwona fasola z puszki = 36) oraz dość dużą zawartość błonnika, polecane są w profilaktyce wielu chorób oraz w dietach dla osób już chorujących. Ale ze względu na ich gazotwórcze właściwości nie są polecane dla osób stosujących dietę lekkostrawną i np. osób starszych.
Składniki:
Gotowe wkładamy do podpieczonych w piekarniku bułek i dodajemy wszystko na co mamy ochotę (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku :]).
Smacznego!
Fasola przede wszystkim polecana jest wegetarianom jako źródło białka - zawarte w niej białko jest wysokiej wartości biologicznej. Jest ona źródłem witamin z grupy B (czerwona fasola głównie witaminy B1, która korzystnie wpływa na sprawność umysłową, układ mięśniowy i pracę serca). Ponadto bogata jest w składniki mineralne - potas, wapń, magnez i fosfor, a czerwona fasola dodatkowo w cynk.
Ze względu na to, iż nasiona roślin strączkowych mają niskie indeksy glikemiczne (czerwona fasola z puszki = 36) oraz dość dużą zawartość błonnika, polecane są w profilaktyce wielu chorób oraz w dietach dla osób już chorujących. Ale ze względu na ich gazotwórcze właściwości nie są polecane dla osób stosujących dietę lekkostrawną i np. osób starszych.
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 2 obrane ziemniaki
- marchewka
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, słodka papryka
- bułki razowe
- ulubione warzywa (pomidor, sałata, ogórek, szpinak, cebula...), ketchup
Gotowe wkładamy do podpieczonych w piekarniku bułek i dodajemy wszystko na co mamy ochotę (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku :]).
Smacznego!
;D
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda. Jak dla mnie idealnie tylko bez kukurydzy.
OdpowiedzUsuńja właśnie chce się zapożyczyć u mamy na to 120 i mieć ją bo `pragnę` właśnie tego modelu od dawna ;)
OdpowiedzUsuńbiała fasola też ma niski indeks?? jeje super to danie bo ja uwielbiam fasolę!
OdpowiedzUsuńhttp://bezrobotna.blogspot.com/
Różne źródła różnie podają, ale ugotowana biała fasola ma indeks nie większy niż ok. 30 ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa :) czegoś takiego teraz mi trzeba! :D
OdpowiedzUsuń`siem. jestem poppy ;>
OdpowiedzUsuńchciałabym cię poznać, fajnego bloga prowadzisz ;**
wpadnij do mnie, jak dodasz mnie do obserwatorów to na pewno sie odwdzięczę ;>
pozdrawiam, xoxo
Łał świetny przepis i super blog ;D
OdpowiedzUsuńU mnie mała niespodzianka zapraszam;D
ale tu pysznie u Ciebie;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!